top of page

FILMRECENSIE

De MUNSHI van 2017

De Indianse bediende, Abdul Karim, reist naar Engeland om mee te werken aan het jubileum van koningin Victoria.  Abdul moet een munt aanbieden en daarna weer teruggaan naar India. Maar tijdens het geven van het cadeau, keken Abdul en Victoria elkaar diep in de ogen aan. Terwijl er was afgesproken dat je de koningin niet in de ogen mag kijken. Maar dat gebeurde toch en ze kregen een onverwachte klik. 

​

Victoria besluit om Abdul als haar persoonlijke Munshi aan te stellen. Zo kan Abdul de koningin meer leren over de talen van India, de cultuur van het land en het geloof. Zo leerde Abdul haar spreken en schrijven in zijn taal. De huishouding van de koningin is het er volledig mee oneens, dat de Munshi zoveel voor het zeggen heeft. De huishouding doet er dan ook alles aan om hem eruit te werken. Maar het heeft niet gewerkt. Het heeft er juist voor gezorgd dat de band tussen Abdul en Victoria nog sterker werd.  

​

Uiteindelijk gaat het met de gezondheid van de koningin erg slecht. Wat zelfs tot het overlijden van de koningin lijdt. Zodra de koningin is overleden, wordt Abdul er meteen uit gewerkt. Zijn herinneringen aan de koningin worden verbrand. En hij stort in tranen neer. Terug in India heeft hij een beeld van de koningin, die hij iedere morgen even begroet.  

Stephen Frears
De film
Het boek

Het was een historische culturele film. Omdat de Munshi uit India kwam en het in de geschiedenis is geschreven. De filmische elementen waren bijvoorbeeld muziek en geluid. Het begin van de film werd geïntroduceerd met de filmische element: muziek. Er werd indiaanse muziek gedraaid, om zo een sterker beeld van de cultuur te krijgen. Aan het einde van de film werd het ook afgesloten met muziek. Dit was een droevig geluid, omdat de koningin overleden was, zo komt het gevoel van verdriet dat de personages in de film voelden beter binnen.

  

De regisseur van Victoria & Abdul is Stephen Frears.  

Stephen Frears komt uit 1941 en is een Britse filmregisseur. Stephen Frears heeft al een hoop films geregisseerd. Stephan´s zijn eerste film was in 1971, Gumshoe. De film Gumshoe was een komedie-drama.  

Een andere film was een frans-Britse biografische film in 2006. Genaamd Florence Foster. In 2013 een Britse tragikomische film, genaamd Philomena. Ook heeft Stephen een keer een misdaadfilm, The Grifters, geregisseerd.  

De meest recente film geregisseerd door Stephen Frears is Victoria & Abdul. Deze film is in 2017 uitgebracht. Victoria & Abdul is een Brit-Amerikaanse filmdrama. Hij is geregisseerd door Stephen Frears en geschreven door Lee Hall. De film is gebaseerd op het boek van Shrabani Basu. De film lijkt enorm veel op het boek.  

Stephen heeft dus allerlei verschillende categorieën films geregisseerd.  

Over het algemeen vond ik de film behoorlijk saai. Het duurde voor mij echt te lang voordat er wat meer actie gebeurde. En toen er actie kwam, was het ook niet echt de actie waarvan ik houd. Dat komt omdat ik normaal gesproken naar horrorfilms ga. Maar dit verhaal vond ik vrij simpel en saai. Er had van mij wel meer actie in gemogen, om zo mijn aandacht erbij te houden. Dat ik het saai vond heeft denk ik ook te maken met de tijd waarin het verhaal zich afspeelde, dat was namelijk aan het einde van 1800. Ik houd helemaal niet van geschiedenis dus dat is zeker een minpunt. Ik ging naar deze film, omdat het een van de weinige films was die ik, als 15-jarige, mocht zien.  

​

Nog een minpunt is dat in het midden van de film de gebeurtenissen erg langdradig waren. En een aantal oorzaken werden een aantal keer herhaald. Als eerst werd Abdul aangenomen, daar was de rest van het koninklijk huis het niet mee eens, toen mocht hij bijvoorbeeld bij de schrijftafel staan (dit is erg ongewoon voor een vreemdeling). Later mocht hij overal bij zijn, en alweer wilde de hofhouding dit niet hebben. Later in de film gebeurde dit misschien nog wel 2 of 3 keer. Dat vind ik erg vervelend.  

​

Daardoor geef ik de film 2,5 ster. 

bottom of page